Utkast till hormonkriterier publicerat av Echa

(Kemikalier.)

Ett första utkast till vägledning för hur hormonstörande ämnen ska identifieras har publicerats av EU:s kemikaliemyndighet, Echa, och livsmedelsmyndighet, EFSA.

Utkastet mötte genast kritik från miljöorganisationer för att bland annat missa delar av ekosystemet.
Enligt utkastet ska vägledningen endast fånga in ämnen som stör hormonsystemen för östrogener, androgener, sköldkörtelhormoner och steroider (”EATS”). Medan Världshälsoorganisationen och UNEP i sin gemensamma rapport 2012, där de sammanfattade vetenskapen om hormonstörande ämnen, identifierade 12 hormonkörtlar som producerar dussintals hormoner.
”Att begränsa arbetet till EATS, som Echa och EFSA föreslår, kommer att fånga mindre än hälften av hormonsystemen i kroppen”, säger Hans Muilerman på Pesticide Action Network Europe till nyhetsbrevet ENDS Daily.
Han är också kritisk till att vägledningen begränsar sig till organismer som inte är avsedda att påverkas av ämnena, vilket bland annat skulle innebära att könsbyte på snäckor till följd av båtbottenfärger med tributyltenn inte skulle tas i beaktande, liksom många andra exempel.
”De här organismerna förtjänar också uppmärksamhet, man kan inte bortse från delar av ekosystemet, det är en helhet”, säger han.

Källa
Echa


Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /opt/app-root/src/wp-includes/functions.php on line 3729